5 vragen aan KAM adviseur Rick

1. Welke vooropleiding heb je gevolgd?
HBO Integrale Veiligheid in Breda. Ik wou altijd in het leger, bij de marechaussee, maar ik ben kleurenblind dus daar maak ik geen kans. Met Integrale Veiligheid kun je allerlei kanten op. In mijn derde jaar liep ik stage bij Enexis en heb ik kennisgemaakt met het vakgebied van de kabels en leidingen. In een gevangenis in Curaçao heb ik mijn scriptie gedaan en daar een BHV plan, ontruimingsplan en calamiteitenplan opgezet. Dat werk trekt mij stiekem nog altijd het meest, maar in Nederland is daar weinig plek voor. Met die reden heb ik voor de kabels en leidingen gekozen. Daar liggen nog genoeg uitdagingen. Terug in Nederland heb ik nog de opleiding Middelbaar Veiligheidskunde gevolgd.

2. Hoe beschrijf je Baas aan familie en vrienden?
Baas is menselijk, collega’s zijn sociaal en je hebt kansen om jezelf te ontwikkelen. Het leuke aan mijn functie vind ik dat ik een eigen regio (Zuid) heb, waar ik zelf mijn ideeën kan uitvoeren. De KAM-afdeling is een leuke jonge groep. Als het nodig is zijn we serieus, maar ook een grapje op zijn tijd moet kunnen. Ook met uitvoerders, werkvoorbereiders en monteurs bouw je een band op.

3. Iedereen van KAM heeft zijn “eigen regio”. Hoe ziet jullie werkwijze op de afdeling er dan uit?
Simpelweg gezegd: je hebt KAM-taken, regio-taken en een vrije ruimte. 1 dag per week zitten we met het KAM-team in Capelle op het hoofdkantoor. Dan zoeken we de samenwerking op. Als er een werkinstructie of toolbox geschreven moet worden of als er een incident gebeurd is, dan doen we dat samen. Zo zorgen we ervoor dat er één KAM-beleid bij Baas is. Met mijn manager heb ik regelmatig contact over de stand van zaken. Hij is de grote vraagbaak en heeft veel kennis van veiligheid, dus ik kan van hem voldoende leren.

4. En als je niet in Capelle bent, wat zijn dan je werkzaamheden?
Ik ben 2 á 3 dagen per week in regio Zuid op kantoor, 1 dag in de week buiten en 1 dag in Capelle aan den IJssel. In de regio ben ik het aanspreekpunt voor veiligheidskwesties. Ik houd werkplekinspecties en kijk met de uitvoerders, monteurs en werkvoorbereiders wat we kunnen verbeteren om incidenten te voorkomen. Op het moment dat er een incident is, doe je hier onderzoek naar. In principe zijn Breda en Oud-Gastel de vestigingen die onder mijn hoede vallen, maar mijn gebied loopt van Waalwijk en Tilburg tot aan Middelburg. Het leukst vind ik de werkplekinspecties, door het contact met de monteurs en uitvoerders. In eerste instantie wordt je als KAM-Adviseur gezien als boeman. Ze denken dat je alleen maar komt ‘zeuren’ over de veiligheid, maar na een tijdje merkte ik dat ze mij op de put niet ongewenst vinden. De Uitvoerders komen nu ook zelf naar mij toe. De band is goed :)

In eerste instantie wordt je als KAM-Adviseur gezien als boeman.

5. Welke karaktereigenschap is een must om te hebben in jouw functie?
Sociaal, maar wel dat je to the point kan komen. Het is mensenwerk. Als jij buiten verkeerd overkomt of je durft collega’s niet aan te spreken dan bereik je je doel nooit. Op het moment dat er iets niet klopt dan moet je dat durven zeggen. Incidenten zijn er om van te leren. Je wil niet dat er iets ernstigs gebeurd, omdat jij je mond gehouden hebt.

Powered by Emply