5 vragen aan calculator Jaap

1. Waarom Baas?

Toen ik hier solliciteerde was Baas in het Noorden erg actief in de kabels en leidingen. De overname van TBI was net geweest. Het leek mij wel een goed bedrijf. Ik was op zoek naar verdieping. Bij de kleinere aannemers vond je dat niet. Ik heb het nog steeds naar mijn zin. Als je achterom kijkt en denkt: “hé we zijn al 17 jaar verder”, dan heb ik mij beslist vermaakt in de tussentijd.

2. Wat doe je als Calculator bij Baas?

Als Calculator ontvang je een bestek, een beschrijving van het werk. Daarmee moet je een verwachte kostprijs opstellen. Dus je kijkt wat de eisen en wensen zijn binnen de kaders van de aanvraag. Dan kunnen we antwoord geven op de vraag wat wij verwachten dat het ons gaat kosten als we het werk uitvoeren. Vervolgens ga je in commercieel overleg en houd je rekening met overige factoren, zodat er uiteindelijk een aanneemsom uitrolt. Het zwaartepunt bij aanbestedingen komt steeds meer te liggen bij het kunnen aantonen van kwaliteit en innovatie en minder bij de prijs. Bedrijfsbureaufuncties hebben hierdoor ook te maken met het schrijven van plannen van aanpak en het verzorgen van documenten waarmee de aanbesteder waarde kan toekennen aan andere zaken dan de prijs. Daarnaast heb je veel contact met opdrachtgevers over offerte gerelateerde vragen of over lopend werk waarin afwijkingen moeten worden afgeprijsd.

3. Welke karaktereigenschap is een must in deze functie?

Je moet tegen stress kunnen. Je agenda wordt vaak bepaald door anderen. Aan elke aanvraag zitten acties gekoppeld met vaste data en tijden. Ik werk met veel deadlines en de doorlooptijden zijn vaak kort. Je moet ook pragmatisch en tegelijkertijd heel precies zijn. Je moet het naatje van de kous weten, om daarna te kunnen beoordelen of het impact heeft. De binnenbocht kan je bij dit werk niet nemen. Je moet de drang hebben om dingen te doorgronden.  

4. Wat vind je mooi aan het kabels en leidingen vak?

Voor een ander is het misschien heel statisch, maar ik vind het heel dynamisch. Zelfs onze grote projecten zijn uiteindelijk kortcyclisch. We zitten geen jaren op een project. Je bent altijd aan het verhuizen. Je trekt altijd rond met het hele circus. Ik vind mijn functie tof door deze diversiteit. En ook door de vraagbaak-functie die het Bedrijfsbureau heeft.

5. Welk advies geef je een toekomstige collega in deze functie?

Blijf je ervan bewust dat alles wat wij doen om het werk buiten draait, alles wat op de projectlocatie gebeurd. Je moet ervoor waken dat de afstand met de collega’s buiten niet te groot wordt.

5 vragen aan calculator Jaap

Powered by Emply